Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy közepesen tehetséges fiatalként, ún. ígéretként riogatta a makóiakat az Üllői úton az NB II-ben. A Fradi jól kezdett a másodosztályban, ráadásul a késő nyári nap is szépen sütött, így a zöld-fehérek joggal reménykedhettek a feljutásban. De valahogy az ördöggel cimboráló Nyíregyháza miatt sajnos nem sikerült nekik, pedig ha ez akkor összejön, Lionel Messit ma úgy ismerjük, mint az argentin Barthát, a rosariói kölykök zöld-fehér csíkosban rohangálnak a mocsokban, az igazi Bartha pedig többszörös válogatott lenne mint Détári Lajos (Véber Györggyel együttvéve), és most nem kellene Hiszti Szabi miatt szívnia Borz Storckosnak.

bartha-csavargk-angyala

A Fradinak viszont másodszorra se jött össze, ekkor ugyanis a rákemberekkel lepaktáló Kecskemét-Szolnok koalíció fosztotta meg Barthát attól, hogy kiérdemelje a fehér Buzsáky becenevet. Harmadikra végül sikerült, de ekkorra már túl késő volt. Bartha László úgy megszokta az NB II hangulatát, hogy az évek során önéletrajzába is valahogy a Kozármisleny került be Verona BVSC-je, a Chievo helyett.

A Paksnál, egy nem kifejezetten élcsapatnál aztán, ahogyan az a hányatott sorsú, komolyodó fodballistákkal, és kallódó tehetségekkel gyakran előfordul, megtalálja a helyét. Ekkor még csak 23 éves, vagyis legjobb évei váratnak magukra. Például nagyon ott volt, amikor az Atomvillanás úgy lecsapott az NB I-re, hogy a sugárzást a Pireneusoktól egészen az északi sarkkörig mérni lehetett. Igen ám, de a Nornák annyira megsértődtek Tromsö kifosztásán, hogy úgy hajtogatták többek között Bartha mezét is, hogy még mindig meglepődök, ha előkerül egy Paks-meccsen. (Bödéét nem, ő a Nornáknak is lebasz egyet, ha kötekedni próbálnak vele.)

Bartha kezdetben ígéretes pályafutása nagyjából annyira teljesedett ki, mint a róla szóló, néhol karikatúragyanús Wikipédia-szócikk. Egyelőre csonk. Persze, ez egyben azt is jelenti, hogy még semmi sem végleges. Ahogyan a Wikipédiát át lehet írni – akár maga Bartha is megteheti – úgy az ő történetébe is kerülhet még pár szép fejezet. A válogatott mez minden magyar játékos számára elérhető, meg lett mondva. Egy briliáns tavasszal a háta mögött például még Bartha is ott találhatja magát a kezdőben Izland ellen Marseille-ben, hogy két gólpasszal és egy bringa után a rövid felsőbe vágott bombával csulázzon a skandináv sorskurvák szemei közé. Vagy valami ilyennel.

Isten éltesse Bartha Lászlót!